בוררות
מהי בוררות?
בוררות נעשית בין שני צדדים (או יותר), שיש ביניהם מחלוקת, שהצדדים מעוניינים כי הבורר יכריע בה ויגרום ליישוב הסכסוך.
ככלל, כל הצדדים צריכים להסכים להתדיין בבוררות (למרות שיש מקרים בהם ניתן לחייב צדדים שאינם צד להסכם בוררות – אך קשורים לצד שחתום על הסכם בוררות – להתדיין בבוררות).
הצדדים לבוררות צריכים להסכים על זהות הבורר (או למנות מישהו ניטראלי, שיקבע את זהות הבורר, במקרה של אי-הסכמה בין הצדדים בנוגע לזהותו).
תפקיד הבורר (או בוררת, כמובן) להכריע בסכסוך בין הצדדים – בדיוק כמו שופט בבית המשפט. הבורר אינו מגשר. תפקידו אינו לגשר בין הצדדים, אלא להכריע ביניהם – אלא אם הצדדים הסמיכו את הבורר לנסות ולגשר ביניהם (דבר שעלול להתברר כבעייתי, במקרה בו הגישור לא יצלח והצדדים לא יגיעו להסכמה).
להליך הבוררות מספר יתרונות על-פני ניהול הליך בבית המשפט:
- הצדדים מסכימים על זהות הבורר: זהו יתרון משמעותי על-פני בית המשפט, שם זהות השופט נקבעת באופן רנדומלי. אין כל ודאות, שהשופט מתאים לתיק, או שיש לו הבנה בנושא הסכסוך, או שיש לו הנסיון הדרוש על-מנת להכריע בו, או שיש לו זמן להתעמק בתיק.
- מידת ההשקעה: הבורר ישקיע כמה שנדרש מזמנו וממרצו, על מנת לשמוע את הצדדים לבוררות ולהכריע ביניהם. הבורר יכיר את התיק לעומק ויהיה בקיא בכל פרטיו. לעומת זאת, בבית המשפט, לכל שופט יש מאות (אם לא יותר) תיקים פתוחים על שולחנו. אין סיכוי שהשופט בקיא בכל הפרטים של כל התיקים בהם הוא מטפל במקביל – וגם אין לו יותר מדי זמן להשקיע בכל תיק. בנוסף, הנהלת בתי המשפט מפעילה לחץ רב על השופטים, לסגור כמה שיותר תיקים, כמה שיותר מהר – דבר שבוודאי פוגע בתוצאה הסופית ואף פוגע ביכולתו של השופט להשקיע את כל הזמן והמשאבים הנדרשים, על מנת להגיע לעומקו של הענין. בגין כל אלו, כל מי שאי-פעם היה באולם בית משפט, מודע ללחץ האדיר, המופעל על-ידי השופטים על הצדדים, להגיע לפשרה, כמעט בכל מחיר – דבר שבוודאי לא תורם לבטחונם של הצדדים במערכת המשפט ובסיכוי לקבל משפט צדק. כל אלו לא קיימים בבוררות, המתנהלת באווירה נינוחה בהרבה, ללא הפעלת לחץ על מי מהצדדים.
- המחיר והזמן: הצדדים יכולים לנהל את הליך הבוררות במהירות וביעילות – וכך לקבל הכרעה במהירות הרבה יותר גבוהה מאשר בבית המשפט – ובמחיר יותר נמוך. במיוחד כך, שתיקים המתנהלים בבית המשפט עלולים להיגרר על-פני שנים – ולעומת זאת, בבוררות הצדדים שולטים בלוחות הזמנים.
בנוסף, תביעות כספיות בבית המשפט כרוכות בתשלום אגרות – דבר שלא קיים בבוררות. - פרטיות/סודיות: הליכים בבית המשפט מתנהלים בדלתיים פתוחות, דהיינו: כל הפרטים פתוחים לציבור. לעומת זאת, הבוררות מתנהלת דלתיים סגורות, במשרדו של הבורר – ולציבור אין גישה לחומרים בתיק. הדבר רלבנטי במיוחד בתיקים בהם הצדדים אינם מעוניינים "לכבס את הכביסה המלוכלכת" שלהם בפומבי – וכן בתיקים בהם נחשפים סודות מסחריים/עסקיים/פרטיים בין הצדדים.
- גמישות מחשבתית: שופטי בית המשפט מחוייבים לשפוט על-פי החוק היבש. לעומת זאת, בבוררות הצדדים יכולים לקבוע, כי הבורר לא יהיה מחויב לפסוק בהתאם לחוק המהותי. הדבר מאפשר לבורר גמישות מחשבתית והתחשבות בנתונים שונים, אשר אינה קיימת בבתי המשפט.
- גמישות פרוצדורלית: הבורר פטור מכללי הראיות ומכללי הפרוצדורה הנהוגים בבתי המשפט. הדבר מאפשר לבורר לרדת לחקר האמת, באופן שבית המשפט הרבה פעמים לא יכול, עקב מגבלות פרוצדורליות/ראייתיות – ואף מאפשר לבורר גמישות באופן ניהול הבוררות.
- שיקולי צדק: כולם כבר יודעים, שמי שמחפש צדק, אין לו מה לחפש בבית המשפט. לעומת זאת, הצדדים יכולים לאפשר לבורר לשפוט גם מתוך שיקולים של צדק – ולא רק מתוך שיקולים של חוק.
מכל הסיבות המנויות לעיל – ומסיבות אחרות, נוספות – בוררות הינה אופציה עדיפה בהרבה על בתי משפט.
עו"ד ארז הרכבי, עו"ד ובורר, בעל נסיון כעו"ד של מעל ל- 27 שנים בתחומי המשפט המסחרי והקניין הרוחני, משמש כבורר בסכסוכים בתחומי התמחותו – הן בוררות מקומית והן בוררות בינלאומית. הבוררויות המתנהלות במשרדנו נערכות באווירה מכובדת ורגועה, בה הצדדים מוזמנים להשמיע ולהציג את כל טיעוניהם, ללא כל ההגבלות והלחצים הכרוכים בדיון בבית המשפט, מתוך כבוד הדדי בין כל הנוכחים. הדבר מאפשר לעו"ד הרכבי לרדת לחקר האמת ולהוציא תחת ידיו פסק-בורר מנומק ומפורט.
בוררות עסקית
עולם העסקים מלא ורווי בסכסוכים, בין אם מדובר בסכסוך בין שותפים לאותו עסק, ובין אם מדובר בסכסוך בין יריבים עסקיים. סכסוכים אלו עלולים להידרדר מהר מאוד לבית המשפט. זאת, אלא אם יסכימו הצדדים להליך בוררות עסקית, במטרה לנסות ולמנוע את ההגעה לבית המשפט – ואף לפתור את הסכסוך במהירות, בקלות ובהוצאות נמוכות מאלו, הכרוכות בניהול הליכים בבית המשפט. זהו תהליך המנוהל על ידי עורך דין מומחה, כגון עו"ד ארז הרכבי, שעל ניסיונו הרב תוכלו לקרוא עוד באתר זה, hlaw.co.il – ואף ליצור עמו קשר לקביעת פגישה ראשונית.
הכל על בוררות עסקית
בוררות הינה תהליך אלטרנטיבי יעיל לפתרון סכסוכים, מחוץ לבית המשפט. הליך בוררות עסקית נחשב לפורמלי פחות מההליכים המשפטיים, המתנהלים בין כותלי בית המשפט, ועל כן ידידותי, נעים ונגיש יותר לצדדים. כאן ישנה גמישות רבה לא רק בהתאמה של מועדי הדיונים, אלא גם בפרוצדורה עצמה. ההליך הינו דיסקרטי ונוח, מתנהל ללא לחץ, תוך הקשבה מלאה לשני הצדדים, עם אפשרות להציג את הצד שלהם וכמובן, להתדיין ביניהם. עורך הדין שינהל את הליך הבוררות אינו משפיע על אף אחד מהצדדים ולא ייקח החלטות עבורם, אלא רק יכווין את הדיון באופן ניטרלי, בכדי לאפשר לצדדים להציג את מלוא טענותיהם. עם זאת, כדי שהתהליך יצליח, על עורך הדין להחזיק בשנים של ניסיון בבוררות ובפתירת סכסוכים, על מנת שיוכל לגשת לכל סיטואציה ברגישות הנדרשת והמדויקת.
הזדמנות להציל את העסקים
בסופו של דבר, בוררות עסקית היא הזדמנות פז להכרעה בסכסוכים באמצעות אלטרנטיבה מוצלחת בהרבה מהתדיינות בבתי-משפט. ההליך הרבה יותר גמיש, לצדדים יש שליטה על הפרוצדורה, ההליך אינו פומבי – ויכול להתנהל באופן יעיל ומהיר בהרבה מאשר בבית המשפט. סכסוכים נקודתיים יכולים להיפתר אפילו במהלך ישיבת-בוררות אחת או שתיים.
עו"ד ארז הרכבי, עו"ד ובורר, בעל נסיון כעו"ד של מעל ל- 27 שנים בתחומי המשפט המסחרי והקניין הרוחני, משמש כבורר בסכסוכים בתחומי התמחותו – הן בוררות מקומית והן בוררות בינלאומית. הבוררויות המתנהלות במשרדנו נערכות באווירה מכובדת ורגועה, בה הצדדים מוזמנים להשמיע ולהציג את כל טיעוניהם, ללא כל ההגבלות והלחצים הכרוכים בדיון בבית המשפט, מתוך כבוד הדדי בין כל הנוכחים. הדבר מאפשר לעו"ד הרכבי לרדת לחקר האמת ולהוציא תחת ידיו פסק-בורר מנומק ומפורט.
הליך בוררות
בורר הוא איש מקצוע ניטראלי שמתבקש להכריע בסכסוך או מחלוקת בין צדדים שמתקשים להגיע להסכמה בעצמם. הליך בוררות חייב להתבצע על ידי אדם אובייקטיבי, שכל הצדדים מסכימים על זהותו. הבוררות עצמה יכולה להיות קשורה לאינספור נושאים או תחומים – אישיים, מקצועיים וכמובן מסחריים או עסקיים. עורך דין מסחרי משמש לא אחת בתור זה שיוביל בוררות ויכריע בנוגע לצדקתו של מי מהצדדים.
מתי פונים כדי להתחיל הליך בוררות?
יש אינסוף דוגמאות לנושאים או מחלוקות שיכולים להוביל צדדים לפנייה אל הליך בוררות, על מנת להכריע מי צודק ואיך יהיה הכי נכון להתנהל ולהמשיך. הצדדים יכולים להיות שותפים עסקיים או שיש ביניהם כל סוג אחר של קשר והמחלוקת יכולה להיות ערכית, כלכלית, כזאת שתהיה קשורה לאופן ההתנהלות או לגבי שינויים שמי מהצדדים רוצה וחושב לנכון שצריך לבצע. חשוב להבין שברגע ששני הצדדים מסכימים לפנות לבוררות ומסכימים על זהות הבורר (עורך דין מסחרי, במידה ומדובר בצדדים בעלי קשר עסקי כלשהו), הם יהיו מחויבים לתוצאות הבוררות ומכאן החשיבות של הבנת התהליך והמשמעות שלו.
החשיבות הגבוהה של ממצאי בוררות
הבורר כאמור יהיה עורך דין ברוב המקרים, הוא יהיה דמות ניטרלית מבחינת הצדדים שיש ביניהם מחלוקת והוא יפעל ללא משוא פנים על מנת להבין מה שורש המחלוקת, מה חושב או דורש כל צד והוא יפעל באובייקטיביות מלאה כאשר יקבל את ההחלטה ויכריע מי צודק. הליך בוררות דומה מאד מהבחינה הזאת להליך משפטי, שבו השופט הוא המכריע במקרה זה או אחר.
ארז הרכבי הוא עורך דין מסחרי ותיק ומקצועי, בעל ניסיון של מעל 28 שנים, והוא משמש גם כבורר במגוון מצבים, סכסוכים ומחלוקות.